Fashion challenge volbracht!

Olaf en ik spraken op 1 januari 2020 af om een half jaar geen nieuwe kleding te kopen.
Achterliggende reden: duurzaamheid. We vonden allebei dat we eigenlijk wel voldoende kleding in de kast hadden, dus dat moest lukken. Eerlijk gezegd: er hangt genoeg in onze kledingkasten voor de komende vijf jaar! En nu denk je “Ja, makkie, in coronatijd!” Maar dat wisten we toen natuurlijk nog niet. Bovendien: weet je wel wat er allemaal online te koop is?!

Tweedehands
We maakten spelregels voor onze challenge. Hoofdregel: geen nieuwe kleding kopen. Tweedehands mocht dan weer wel, we wilden het ook nog een beetje leuk houden.
In die zes maanden ontdekte ik de wereld van tweedehands kleding. We struinden langs
tweedehands winkeltjes, Kringloopwinkels én online. En ik moet zeggen, er is veel leuke tweedehands kleding te koop. Zo kocht ik bijvoorbeeld een prachtige trenchcoat van Esprit (ik had serieus één jas van Ilse Jacobsen die ik zomer en winter droeg). En een gebloemde plooirok van het merk Long Tall Sally (schitterende kleding voor lange vrouwen). Normaal gesproken vind ik dit merk wat prijzig, maar voor 25 euro wilde ik die rok wel kopen, nooit gedragen. Kortom, er was genoeg moois te koop!

Ik had ook nog wel een slimmigheidje bedacht. Ik mocht geen nieuwe kleding kopen, maar ik mocht het wél krijgen. Dus kreeg ik van mijn ouders twee prachtige jurken voor mijn verjaardag.

Wil jij ook zo’n challenge gaan doen? Doen! Ik heb nog wel wat tips voor je:
1. Doe het samen. Ik deed de challenge samen met Olaf. We stimuleerden elkaar om
het vol te houden en gingen samen naar leuke kringloopwinkeltjes. Je kunt het ook met
duizenden anderen doen. Google maar eens op internet en je ziet dat je niet de enige bent.
2. Ruim eerst je kledingkast op. Altijd goed om te doen. Het geeft lucht in je kast en je ziet weer
welke mooie items in je kast hangen. Wees hier extra blij mee, want hier moet je het
voorlopig mee doen!
3. Breng de kleding die je niet meer draagt naar een tweedehandswinkel of de
kledingcontainer, afhankelijk van de kwaliteit en hoe modieus je kleding nog is.
4. Maak het leuk voor jezelf: draagt elke dag iets anders. Probeer nieuwe combinaties.
5. Er is veel tweedehands te koop: via tweedehandswinkels, Kringloopwinkels en ook online.
Wij vonden op Vinted en United Wardrobe hele leuke kledingstukken. Waarschuwing: werkt
verslavend.
6. Ga je iets (tweedehands) kopen? Hanteer dan de 30-Wear-Rule: koop alleen kleding waarvan
je weet dat je het minstens dertig keer zult dragen. Nu weet je dat natuurlijk nooit van tevoren, maar het dwingt je wel om echt goed na te denken voordat je iets aanschaft, ook tweedehands. En heb je voor een speciale gelegenheid iets nodig (dat je geen dertig keer zult
gaan dragen)? Probeer of je kunt ruilen of lenen.
7. Denk goed na voordat je iets koopt. Past het wel bij je figuur, je stijl en de rest van je
garderobe? Kies voor mooie, basic items die je aanvult met bijzondere kledingstukken.

Je maat is weer beschikbaar
En nu zit het er dus op. Het is 1 juli en ik heb het volgehouden! Ren ik nu weer als een dolle naar de Primark?! Nee, natuurlijk niet! Ik ga proberen de lijn vast te houden en áls ik iets koop dat vooral tweedehands te doen. Maar het feit dat het nu wel weer mag, vind ik stiekem toch wel heerlijk. Ik heb deze woorden nog niet getikt of er komt een mailtje binnen van Zalando: Je maat is weer beschikbaar. Wat zal ik doen? Unieke kans, want het is een prachtige broek, afgeprijsd en ook nog in de collectie Tall (voor mij ideaal met mijn lengte van 1.85 mtr.). Wordt mijn leven aangenamer door het kopen van deze broek? En moet dit dan het eerste kledingstuk zijn dat ik na een half jaar weer koop ....

Reacties

Populaire posts