GekkenhuisJe begint je eigen zaak. Hoe kom je aan klanten?! Ik besluit om maandelijks opruimadvies te geven. Iedere eerste woensdag van de maand zit ik tussen 10 en 12 uur in het Schaftlokaal in Ulft en kunnen mensen vrijblijvend, laagdrempelig en gratis bij me terecht voor advies. Kunnen ze aan me snuffelen, zeg maar en alvast ervaren hoe fijn het is als iemand ze helpt. 

Verse gemberthee

En nu is het de eerste woensdag van de maand en ik zit hier, in het Schaftlokaal. Aan een prachtige hoge tafel. Met tegenover me twee lege stoelen. Ik heb een heerlijk glas verse gemberthee voor me staan en mijn studieboek bij me zodat ik me niet hoef te vervelen. Ik zit dichtbij de ingang en ik zie iedereen aankomen. Elke keer als er iemand binnenkomt, kijk ik op. Met de hoop dat iemand voor mij komt. Je kunt ook niet níet kijken. Stel dat ze wél voor mij komen en aarzelen of ik het wel ben en hoe ze me moeten aanspreken. Dus ik blijft opkijken en vriendelijk glimlachen naar iedereen die binnenkomt. 

Fantastische plek, de DRU

Het Schaftlokaal is een prachtige plek. Ik durf te zeggen, de mooiste plek van Ulft! De DRU was ooit een kachel-, badkuip- en pannenfabriek. Het industriële karakter is behouden gebleven en er is een prachtig complex ontstaan met een restaurant, theaterzaal, popzaal, muziekschool, bibliotheek evenementenhal, museum. Als Ulftenaar ben ik trots dat we zo'n mooie plek hebben. Hier zit je dus graag! Voor het raam staat zo'n oude badkuip die vast uit de DRU-fabriek komt. Hij is gevuld met gele en oranje afrikaantjes. Vind ik altijd een bijzonder truttig plantje, maar zo bij elkaar in die stoere badkuip is het wel ok. 

Geroezemoes

Om mij heen een geroezemoes van stemmen. Er zitten drie luidruchtige mannen achter me die duidelijk blij zijn dat ze er even uit mogen, weg van moeder de vrouw die misschien wel even wilde stofzuigen. Of haar vriendinnen had uitgenodigd voor een kopje koffie en Jan of Herman er niet bij kon hebben. Ondertussen is het al bijna kwart voor 11. Ik heb mijn eerste kopje gemberthee bijna op. Hoe lang kan ik het rekken voordat de serveerster komt vragen of ik nog iets wil drinken? Eigenlijk heb ik best dorst. Ik heb vanochtend al een uur hardgelopen en veel vocht verloren. Dat moet natuurlijk wel aangevuld worden! 

Stoere actie

Tijdens mijn tweede kopje gemberthee staat Juliette Hofman, directeur van de DRU, ineens aan mijn tafel. Ze is heel geïnteresseerd in wat ik doe en er ontstaat een leuk, geanimeerd gesprek. Voor mij een mooie kans om te vertellen waar ik mee bezig ben. Ze vindt het stoer wat ik doe.

Opruimadvies nodig?!

Voor mijn raam staat een groepje vrouwen en twee mannen pauze te houden in een grote kring. Wat zijn ze van elkaar? Collega's? Mede-cursisten? Ik kan het niet afleiden uit hun houding of gedrag. Vervolgens komen één voor één jonge moeders met schattige kindertjes naar buiten. Wat hebben zij in de DRU gedaan? Was er een voorleesochtend? Hebben zij geen opruimadvies nodig? Ik kan er moeilijk achteraan rennen ....

Verlossen van rommel

Het is al bijna half 12. Het wordt drukker in het Schaftlokaal. Een moeder met dochter gaan gezellig in de hoek zitten. Ik denk tenminste dat het moeder en dochter zijn, want ze hebben dezelfde prachtige krullen. Bij die moeder stel ik me een mooi, oud, maar rommelig huis voor. Met heel veel boeken, opgestapeld tot aan het plafond. En veel planten (ze heeft vast groene vingers en ook een mooie groene tuin). Maar vast ook veel rommel. Ik ken haar niet, zij mij ook niet en ze weet ook niet dat ik haar kan verlossen van heel veel rommel. 

Een vrouw met een kekke oranje bril komt luidruchtig binnen wandelen (haar hakken maken nogal veel lawaai op de harde vloer). Waar koop je in godsnaam zo'n bril?! Ze gaat resoluut op een plek, achterin het café zitten. Die komt hier ook duidelijk niet voor mijn advies!

Moeder en dochter willen graag iets bij hun koffie. Er is appelgebak en cheesecake. Cheesecake?! Dat vind ik zóó lekker! Maar ik heb niks te vieren. En zij misschien wel. Of vieren ze het leven? Of het feit dat ze hier zo gezellig samen zitten. 

Rustig en opgeruimd

Het is kwart voor 12. Ik vind het mooi geweest. Ik heb hier prima gezeten, zo bij het raam. De verse gemberthee was lekker en ik heb me kostelijk vermaakt met het bestuderen van al die mensen. En dat er niemand is gekomen, is jammer, maar misschien een volgende keer? Ik voel me rustig en opgeruimd. De rest van de dag ligt nog voor me. Wie doet me wat?!

4 november: volgend opruimspreekuur

Kun jij wel wat tips gebruiken of ken je iemand die door de bomen het bos niet meer ziet? Pols hem of haar dan eens voorzichtig. Een opgeruimd huis brengt je zóveel rust en ruimte en daarmee een opgeruimd hoofd. Wie wil dat nou niet?! Het volgende opruimspreekuur is woensdag 4 november van 10 tot 12 uur in het Schaftlokaal in Ulft. Wil je niet wachten tot 4 november? Bel, app of mail me dan. 

Reacties

  1. Al heb ik dan je advies wat betreft opruimen niet nodig, ik heb met veel plezier je verhaal gelezen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts