Opruimen voor het te laat is

Foto: Pixabay

Om mij heen zie ik regelmatig mensen die het huis van hun overleden ouders moeten opruimen. Nu is het al heel erg dat je ouders zijn overleden. Er komt dan heel veel op je af, emotioneel én praktisch. Als je afscheid van je vader of moeder hebt genomen, wacht vaak een overvol huis dat leeggehaald en verkocht moet worden. Een zware taak in een toch al verdrietige tijd. De moed zou je in de schoenen zakken. 

Opruimen is emotie

Je ouders blijken in de loop der jaren veel spullen verzameld te hebben. Het is voor de kinderen niet te doen om dat allemaal op te ruimen. Het is niet alleen heel erg veel, het kan ook zeer emotioneel zijn. Je komt veel spullen tegen met een herinnering en dat maakt het opruimen er niet makkelijker op. Je vader en/of moeder heeft wellicht een zeer omvangrijke verzameling poppen, boeken, gereedschap, munten of spullen uit de Tweede Wereldoorlog waarvoor de kinderen geen bestemming weten. En dan wordt alles weggegooid. Dat kan anders. 

Opruimen voordat je doodgaat

Ik pleit ervoor om nog tijdens het leven van je vader of moeder eens te opperen om op te ruimen. Margareta Magnusson schreef hierover het boek 'Opruimen voor je doodgaat'. In het Zweeds heet het 'döstädning', het ordenen van je spullen tegen het einde van je leven. Daarbij stel je jezelf de vraag: Wat wil je dat nabestaanden aantreffen als je er zelf niet meer bent? Hoe fijn is het om nog tijdens het leven van je vader en/of moeder de overbodige spullen op te ruimen en alleen de waardevolle dingen over te houden. Dit kun je doen voordat iemand doodgaat, maar dit kun je natuurlijk al veel eerder doen. Bijvoorbeeld als je ouder(s) kleiner gaan wonen of naar een verzorgingstehuis gaan. Het is heerlijk om een nieuwe plek in te richten met spullen die je dierbaar zijn. 

Professionele hulp

Het kan waardevol zijn om dit samen met je vader en/of moeder te doen. Bij het uitzoeken van boeken, foto's, kleding en andere spullen komen waarschijnlijk mooie verhalen los die je vast nog niet allemaal hebt gehoord. Koester ze. Over verloren liefdes, bijzondere ontmoetingen en gezellige vakanties op de camping in Drenthe. Maar het kan ook teveel worden. Of te emotioneel. Dan is het fijn om professionele hulp in te schakelen. Bel me dan. We gaan samen met jou en je vader en/of moeder door het huis en maken een plan van aanpak. We ruimen op in een tempo dat bij je vader en/of moeder past. Het zal jou, maar ook je vader en/of moeder rust geven. Denk er eens over na. En bespreek het met je vader en/of moeder als je de volgende keer koffie gaat drinken. Voor het te laat is en alles op jouw schouders neerkomt. 

Reacties

Populaire posts