Eet je kastjes leeg


Olaf en ik doen mee aan de challenge '52 weken duurzaam'. Elke week krijgen we een nieuwe opdracht. Voor week 1 was dat: eet je kastjes leeg. Lees op de website www.gelukkigmetminderspullen.nl hoe ons dat afging.

We doen hieraan mee vanuit duurzaamheid. Maar als professional organizer vind ik het natuurlijk heerlijk om kasten leeg te maken of op te ruimen. En zo was het een makkie om daarna de koelkast schoon te maken en het weekend te beginnen met een schone koelkast (die inmiddels weer heerlijk gevuld is met verse spullen). 

Opruimen in kleine stappen
Stap 1: Stel vast welke activiteiten in de keuken plaatsvinden
Stap 2: Kies één of twee keukenkastjes
Stap 3: Sorteer
Stap 4: Richt je keukenkastje(s) opnieuw in

Wil jij je keukenkastjes opruimen? Ga dan stap voor stap te werk.

Wat doe je in de keuken, wat zou je er willen doen en wat absoluut niet?! Dit bepaalt wat je wel of niet in je keuken bewaart.

Beperk je tot één of twee keukenkastjes. Beperk je voor de eerste opruimsessie tot maximaal twee uur. Dat houdt het concreet en overzichtelijk.

Je hebt drie verschillende dozen klaarstaan:

  • HO: Hier Opbergen (de spullen blijven in dezelfde zone als waar je bezig bent).

  • EO: Elders Opbergen (de spullen moeten naar een andere zone in je huis).

  • W: Weggeven (deze spullen breng je naar de kringloopwinkel of een ander goed doel).

  • V: Vuilniszak of container (probeer je afval zo goed mogelijk te sorteren in de verschillende afvalcontainers die bij je huis staan of bij de supermarkt (glas, frituurvet).

Maak je keukenkastje(s) schoon en richt deze opnieuw in. Leg spullen die bij elkaar horen bij elkaar, bundel kleine spullen zoveel mogelijk en kies een logische plek die past bij de activiteiten die je hier uitvoert. Geef je spullen een vaste plek, dan hoef je nooit te zoeken. Probeer niet meer dan vijfenzeventig procent van de kastruimte te vullen.  


Meer over het opruimen van je huis lees je in Hoofdstuk 15 'Zelf aan de slag' van ons boek 'Gelukkig met minder spullen'.

Tot slot een foto van een lege fruitschaal. Dat gebeurt niet vaak. Prachtige schaal overigens. Gekregen van mijn manager Ronald bij het afscheid van UPC, ruim 19 jaar geleden.


Reacties

Populaire posts