Hoe ruim je boeken en cd's op?


Wij hadden heel veel boeken (zo'n 3.000 stuks) en cd's (die heb ik niet geteld). En die hebben we allemaal verkocht. Dat gaf ons heel veel rust en ruimte. En een hoop stof ... Je leest ons persoonlijke verhaal hierover in ons boek Gelukkig met minder spullen. Opruimtips voor boeken en cd's lees je hieronder.

Boeken opruimen

Wil jij ook aan de slag met het opruimen van je boeken? Neem er rustig de tijd voor, want opruimen kost tijd.

Wees kritisch

Verzamel alle boeken in je huis op één plek. Zorg dat je dozen bij de hand hebt waarin je de boeken die je wegdoet, kunt bewaren (en makkelijk kunt afvoeren). Haal eerst alle boeken uit de kast en maak de kast schoon. Dan ga je bekijken welke boeken je wilt en welke weg kunnen. Vraag je bij elk boek af of je er blij van wordt. Bij deze beslissing houd je het boek dan ook daadwerkelijk vast. Houd alleen de boeken waar je blij van wordt. En bedenk dat ‘weg’ niet is dat je ze weggooit, maar dat je iemand anders er weer blij mee maakt. Dat maakt het wegdoen wellicht iets makkelijker voor je. De boeken die je ooit nog denkt te gaan lezen en de boeken die je absoluut wil bewaren, zet je in de kast. Wees kritisch op de ongelezen boeken. De kans is groot dat je deze niet meer gaat lezen. ‘Ooit’ betekent eigenlijk ‘nooit’. Als je rigoureus te werk gaat, blijft er een mooie stapel over en vast en zeker heel veel ruimte in je kast. 

Ga niet grasduinen

Heb je alles uitgezocht en de dozen voor de kringloopwinkel klaar staan? Breng ze dan ook daadwerkelijk weg of verkoop ze zo snel mogelijk. Zit de winkel dicht, probeer dan een afspraak te maken. Doe dit zo snel mogelijk, want je zou je zomaar bedenken en weer gaan grasduinen door die prachtige verzameling die je net hebt weggedaan… En doe jij het niet, dan zul je zien dat er bezoek komt die vol verbazing kijkt naar de verzameling en uitroept dat dit wel heel jammer is. Dan rest er maar één ding: de boeken meegeven aan dit bezoek! 


Maak anderen blij met jouw tijdschriften

Tijdschriften zijn bedoeld om te lezen en daarna door te geven, ze verouderen snel. Leg geen enorme stapel aan, maar maak er iemand anders blij mee!


Muziek opruimenWil jij ook aan de slag met het opruimen van je muziek? Heb je misschien nog heel veel cd’s? Of zelfs nog cassettebandjes? Bedenk wat je wil en hoe je nu muziek luistert. En niet onbelangrijk: waar je blij van wordt. Heb je bijvoorbeeld heel veel cd’s, maar luister je er niet meer naar of heb je niet eens een cd-speler? Wees dan niet bang om ze weg te doen. Breng je cd’s naar de kringloopwinkel, er zijn mensen die ze nog wel afspelen en er heel gelukkig van worden. Hetzelfde geldt voor cassettebandjes. Grote kans dat je geen cassetterecorder meer hebt. En dan kun je de bandjes dus ook niet meer afspelen. Heb je de apparatuur nog wel en gebruik je het ook, wie ben ik dan om jou te adviseren om alles weg te doen.


Maak een mooie selectie

Wil je de cd’s uitzoeken omdat je nog wél een werkende cd-speler hebt en deze ook nog regelmatig gebruikt, ga dan net zo te werk als bij het uitzoeken van je boeken. En dat betekent: alles uit de kast; de kast schoonmaken en vervolgens de cd’s door je handen laten gaan en jezelf afvragen of je er blij van wordt. Dit is tevens een mooie gelegenheid om je muziek te ordenen: de cd’s in de juiste hoesjes én zet ze op alfabet of muziekgenre, wat je zelf prettig vindt.


Overzicht en ruimte

Wees blij met de zorgvuldig geselecteerde cd’s die zijn overgebleven. Je hebt weer overzicht en ruimte!


Reacties

Populaire posts