Wist je dat kleding opruimen eigenlijk superleuk is?!


Kleding is binnen ons gezin een ding. We besteden er veel tijd en geld aan. Sinds de fashion challenge van vorig jaar kopen we vooral tweedehands. Veel duurzamer en het scheelt natuurlijk in je portemonnee. Je leest ons persoonlijke verhaal over het kopen van kleding in ons boek Gelukkig met minder spullen.

Ik geef je nu graag tips over het opruimen van je kleding. En laat je zien hoe leuk het eigenlijk is om je kleding op te ruimen, vooral als er een nieuw seizoen voor de deur staat!

Aan de slag met je kledingkast

Berg al je kleding in één ruimte op. De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo adviseert je om alle kleding op de grond te gooien en één voor één uit te zoeken. Ik weet niet hoe jouw vloer eruit ziet, maar ik vind dat smerig, er ligt altijd wel stof of haren. Het kreukt er bovendien ook nog eens van, weer extra werk om te strijken. 

Opruimen per subcategorie

Het is het makkelijkst om je kleding per subcategorie uit te zoeken. Je maakt daarbij onderscheid in bovenkleding (t-shirts, truien), onderkleding (broeken, rokken), kleding die moet hangen (jassen, colberts, pakken), sokken, ondergoed, accessoires, kleding voor speciale gelegenheden (sportkleding) en schoenen. 

Per subcategorie bekijk je je kleding, laat je alles door je handen gaan en bepaal je:
 1. Past het nog (en zit het lekker)?
 2. Is de kwaliteit nog goed (of moet ik iets repareren, leg het dan apart)?
 3. Word ik blij van dit kledingstuk?!
Die laatste vraag is eigenlijk de allerbelangrijkste: word ik er blij van?! Als dat het geval is én het past je nog en de kwaliteit is goed, hou het dan! En zo ga je door al je kleding heen, per subcategorie. Bedenk van tevoren hoeveel tijd je aan deze klus wil besteden en hou je hieraan. Maak je kast direct schoon, voordat je de uitgezochte spullen erin hangt of legt. 
Ga op een ander moment, met hernieuwde energie weer verder. Je zult zien dat je alleen kleding overhoudt die je ook echt draagt en alles dat op de stapel ‘Weg’ ligt, droeg je eigenlijk toch niet. En maak nu niet een enorme stapel met ‘huiskleding’ of zoals mijn moeder zou zeggen: ‘kleren veur bi-j huus’. Het is handig om één kledingsetje te hebben dat je gebruikt als je in de tuin werkt of schoonmaakt. Daar heb je geen enorme stapel van nodig. Het is eigenlijk kleding die je niet meer mooi vindt. Wegdoen dus, wees streng! En doe ook je best als je thuisblijft. Loop niet dagen in je joggingpak, staat eigenlijk niemand erg charmant. Heb je alleen nog maar mooie kleding waar je blij van wordt in je schone kast? Je zult zien: ineens zie je die prachtige jurk weer of dat leuke rokje. Draag het met veel plezier en maak eens een onverwachte combinatie. Ik weet zeker dat je complimenten krijgt!

Geef je kleding een tweede leven 

Vind je het lastig om een kledingstuk weg te doen, omdat je er veel geld voor hebt betaald? Bedenk dat het geen nut heeft om het item kastruimte te laten innemen als je het nooit draagt. Is het een mooi kledingstuk en wellicht van een bekend merk? Verkoop het dan! Dat kan online of bied het aan bij een tweedehands kledingwinkel bij jou in de buurt. Verdiep je van tevoren in hun innamebeleid, sommige winkels willen alleen merkkleding. Of kleding van het laatste seizoen. Heb je een stapel met kleding die je niet meer kunt verkopen? Breng deze naar het Leger des Heils, de kringloopwinkel of de kledingcontainer. Weet je dat kapotte kleding ook welkom is in de kledingcontainer? Ze gebruiken het bijvoorbeeld voor vloerbedekking of als vulmateriaal voor autostoelen. Niet bij het restafval dus!  

Ketting Kledingruil

Je kunt ook meedoen aan de Ketting Kledingruil. Het principe: mensen ruilen kleding met elkaar, net zoals je dat vroeger deed, met de kleding van je neefje of nichtje. Samen vormen zij een ketting. Op de route rouleren een aantal tassen met kleding. Het kost je helemaal niets om mee te doen en het is geheel coronaproof. Wij zijn zo'n ketting gestart voor onze eigen woonplaats: Ulft en directe omgeving. Op onze website vind je meer informatie over de ketting in Ulft, maar ook die in andere woonplaatsen. 

Enkele enthousiaste reacties:
 • "Leuk! Hier lag hij al een tijdje in de kast, blij dat jij hem leuk vind :)!"
 • "De spijkerbroek van H&M zit als gegoten en het shirt vind ik ook super leuk!"
 • "Ik kijk uit naar mijn eerste tas hier!" 
 • "Ik vind het super dit; vanwege de lockdown kun je alleen online bestellen en ik ben meer van zien, voelen en passen. Oftewel, shoppen in winkels. Dit is dus een super oplossing!"

Tips voor een fashion challenge

Olaf en ik deden vorig jaar een half jaar lang een fashion challenge. Wil jij dit ook doen? Enkele tips: 
 1. Spreek af wat jullie regels zijn. Onze belangrijkste regel: koop geen nieuwe kleding. Tweedehands mocht wel.
 2. Doe het samen. Je stimuleert elkaar om het vol te houden en we gingen samen naar tweedehands winkels. Je kunt het ook met duizenden anderen doen. Google op internet en je ziet dat je niet de enige bent.
 3. Ruim eerst je kledingkast op. Het geeft lucht en je ziet weer welke mooie items in je kast hangen. Wees hier extra blij mee, want hier moet je het voorlopig mee doen!
 4. Breng de kleding die je niet meer draagt naar een tweedehandswinkel of de kledingcontainer, afhankelijk van de kwaliteit en hoe modieus je kleding nog is. Of verkoop het.
 5. Doe mee met een Ketting Kledingruil. Een kledingparty is ook leuk, maar vanwege corona nu niet mogelijk.
 6. Maak het leuk voor jezelf: draag elke dag iets anders. Probeer nieuwe combinaties.
 7. Er is veel te koop: via tweedehandswinkels, kringloopwinkels en ook online. Wij vonden op Vinted.nl leuke kledingstukken. Waarschuwing: het werkt verslavend!
 8. Ga je iets (tweedehands) kopen? Hanteer dan de 30-Wear-Rule: koop alleen kleding waarvan je weet dat je die minstens dertig keer zult dragen. Nu weet je dat natuurlijk nooit van tevoren, maar het dwingt je wel om echt goed na te denken voordat je iets aanschaft, ook tweedehands. En heb je voor een speciale gelegenheid iets nodig (dat je geen dertig keer zult dragen)? Probeer of je kunt ruilen of lenen.
 9. Denk goed na voordat je iets koopt. Past het wel bij je figuur, je stijl en de rest van je garderobe? Kies voor mooie, basic items die je aanvult met bijzondere kledingstukken.

Reacties

Populaire posts