Vier stappen naar een duurzamer leven

In het boek 'Gelukkig met minder spullen' beschrijven we onze zoektocht naar minimalisme. In het laatste hoofdstuk geven we tips om zelf aan de slag te gaan. Hieronder de vier stappen. Heb je hierover vragen of hulp nodig? Laat het me weten

Stap 1: Hoe ziet jullie ideale wereld eruit?

Bepaal, samen met je huisgenoten, wat jullie ideale situatie is. Hoe ziet jullie huis en jullie leven eruit in de ideale wereld? Hoe leef je dan? Hoeveel tijd heb je voor ontspanning? Welk werk heb je? Wat eet je? En hoe ziet elke leefruimte eruit? Beschrijf dit zo concreet mogelijk in beelden. En bespreek dit vervolgens met elkaar. Maak er een moodboard van. Leuk om te doen en het inspireert en motiveert je om jullie doelen zo concreet mogelijk te maken.  


Stap 2: Prioriteer je doelen

Stel met elkaar prioriteiten vast: wat wil je als eerste samen aanpakken? Dat kan heel verschillend zijn, afhankelijk van jullie behoefte. Misschien is het de badkamer opruimen. Of spreek je af dat je voortaan minstens drie keer per week de fiets pakt of vaker gaat wandelen in het bos. Of willen jullie vegetariër worden. Vind je dat te rigoureus, dan kan een iets minder ambitieus doel zijn: drie keer per week vegetarisch eten. Stel jezelf vooral een doel dat haalbaar is en waar je met z’n allen achter staat. 


Stap 3: Concretiseer je doel in kleine haalbare stappen

Beschrijf je eerste doel in kleine stappen, hang er een planning aan en bepaal wie wat doet. Dit schrijf je ook weer uit en hang je op een prominente plek in je huis. Bespreek minstens één keer per week hoe het ervoor staat en wie waar een extra stap moet zetten. En als het niet helemaal lukt, bespreek je dat ook met elkaar en help je elkaar. Hou het positief.


Stap 4: Ga verder met je volgende doel

Hebben jullie je doel behaald? Gefeliciteerd! En nu: volhouden! Realiseer je dat minimalisme iets is waar je continu aan moet werken. Willen jullie ondertussen alvast iets nieuws oppakken? Begin dan bij stap twee en neem nu het volgende doel onder handen. Zo kun je nog jaren vooruit. Zorg dat je er vooral plezier in hebt en wees blij met elke kleine stap die jullie zetten. Beloon jezelf ook af en toe voor het harde werken. Die beloning kan van alles zijn, het liefst zo minimalistisch mogelijk natuurlijk. Denk aan een leuke belevenis in plaats van spullen kopen. Of bak samen een taart.


Reacties

Populaire posts