Lekker thuiskomen in een schoon en opgeruimd huis?!Ga jij weg deze zomer? Heerlijk om er even uit te zijn, in een andere omgeving en weg van je dagelijkse routine, klusjes en andere verplichtingen! En het liefst zonder mondkapje!


Vakantie veroorzaakt altijd wel wat stress bij mij. Bij jou ook? En daarom ga ik het dit jaar anders doen. Ik ben nogal van de lijstjes, misschien helpt het jou ook?

Drie dagen voor vertrek
Een paar dagen voor vertrek ga je alvast aan de slag. Ik vind het bijvoorbeeld heel fijn om dán alvast de tas in te pakken. En gedurende de dagen die resteren, kan er dan soms nog een extra truitje of paar sokken aan toegevoegd worden. Dat is wel wat ontspannender dan dat je dit op het allerlaatst nog moet doen. En dus net je favoriete shirt vergeet in te pakken, zo jammer! Om niets te vergeten, maak ik trouwens ook een lijstje van wat ik mee wil nemen. En verder aan de slag met onderstaande checklist.

Checklist 3 dagen voor vertrek
 1. Ruim je huis op.
 2. Maak je huis schoon.
 3. Verschoon de bedden.
 4. Doe de was.
 5. Pak je koffer of tas alvast in.
 6. Koop de laatste boodschappen voor onderweg.
 7. Eet je koelkast leeg.
Dag van vertrek
Ik wilde altijd dat het huis helemaal spic en span was als ik vertrok. Dat ga ik loslaten. Want je schiet compleet in de stress als je dochter nog even wil plassen terwijl je net de wc hebt schoongemaakt en zij over je net gedweilde vloer loopt! Je kunt ook overdrijven ;). Maar een opgeruimd huis achterlaten is natuurlijk heerlijk, daarom onderstaande checklist voor de dag van vertrek. En dit hoef je natuurlijk niet allemaal alleen te doen. Je huisgenoten kunnen prima helpen! Onderstaand lijstje helpt je om niks belangrijks te vergeten.

 Checklist dag van vertrek
 1. Doe de afwas met de hand (je vaatwasmachine laat je schoon en leeg). 
 2. Leeg alle prullenbakken in huis.
 3. Sop de koelkast uit (die is nu leeg) en zet 'm uit.
 4. Stofzuig nog even snel met de Franse slag de woonkamer en keuken.
 5. Laat de wc's netjes achter, met een scheutje schoonmaakmiddel én de deksel op de wc.
 6. Natte was hang je op een rekje (je vaatdoekje en theedoek bijvoorbeeld).
Bewoonde indruk
Je huis is nu heerlijk opgeruimd, dat is straks fijn thuiskomen! Maar zorg wel dat het een bewoonde indruk maakt. Dat betekent concreet: laat een paar (schone) kopjes op het aanrecht staan. Leg een paar boeken op je eettafel en leg wat goedkoop speelgoed in je tuin. Waardevolle spullen bewaar je uiteraard achter slot en grendel of in een bankkluis. Bron: Burgernet.

Voordat je de deur dichttrekt
En dan controleer je nog even alles. Zijn alle ramen dicht? Zijn de deuren op slot? Doorloop heel bewust alle kamers en zeg hardop wat je ziet ("Het raam in de badkamer is dicht."). Doe dit niet alleen, maar neem een huisgenoot mee. Twee zien meer dan één. Bovendien ben je nu niet de enige die verantwoordelijk is voor de laatste controle. Zeker weten dat je hierdoor veel geruster je opgeruimde huis verlaat. Ik kan het je echt aanraden!

Heb jij ook van die routines als je op vakantie gaat? Ik hoor het graag!
Fijne vakantie!

Reacties

Populaire posts