Zes tips om je reptielenbrein onder controle te krijgen

Hoofdstuk 11 van ons boek 'Gelukkig met minder spullen' gaat over beleven in plaats van hebben. Belevenissen zijn vaak waardevoller dan spullen, hier ben je al snel op uitgekeken. Toch trappen we met z'n allen vaak in de val van spullen kopen. 

Minder spullen betekent minder opruimen

Het reptielenbrein, ook wel bekend als het ‘R-Complex’, controleert onze primaire levensbehoeften zoals honger, ademhaling en vecht- of vluchtreacties. Maar we shoppen ook met ons reptielenbrein. Het reptielenbrein bepaalt dus de keuze tussen wel en niet kopen. Het is dus niet meer dan menselijk om af en toe impulsief iets te kopen. Maar hoe meer spullen, hoe meer je aan het opruimen bent! En erg duurzaam is het ook niet.

Je reptielenbrein onder controle

Hoe krijg je je reptielenbrein onder controle? Dat is heel moeilijk, want miljoenen marketeers bedenken dagelijks hoe ze ons reptielenbrein kunnen activeren en misleiden zodat wij die impulsieve aankopen doen

Hoe dan? Zes tips 

Zes adviezen om je reptielenbrein onder controle te krijgen én te houden:


Tip 1: Je bent ook maar een mens

Het begint met bewustwording en aanvaarding dat je ook maar een mens bent. Soms ga je de fout in, je bent geen robot die uitsluitend rationeel kan denken.


Tip 2: Creëer tijd

Wees je er bewust van dat je als mens altijd een keuze hebt. Dit klinkt als een enorme dooddoener maar veel mensen hebben het gevoel dat ze direct moeten beslissen. Maar van wie moet dat? Online marketeers spelen hier slim op in door bijvoorbeeld te melden dit is het allerlaatste item is of dat je alleen vandaag voor deze lage prijs kunt kopen.


Tip 3: Bepaal jouw levensdoel

Zorg dat je een levensdoel hebt. Mijn levensdoelen zijn bijvoorbeeld gezond eten; dagelijks bewegen; weinig spullen kopen en meer investeren in belevenissen. Vraag je bij iedere aankoop af of dit past bij je levensdoel. Als voorbeeld: die waterdichte sneakers waar ik dagelijks plezier aan beleef, zijn een betere koop dan de zoveelste rok. De waterdichte sneakers passen perfect binnen mijn huidige levensdoel en bezorgen mij dagelijks plezier én droge voeten.


Tip 4: Koop niet als je verdrietig bent

Probeer negatieve gedachten te onderdrukken. Door de filosofie van de Stoa heb ik geleerd dat negatieve gedachten waar je niks aan kunt veranderen zinloos zijn en vooral zonde van je beperkte tijd hier op aarde. Ik ben geneigd tot meer kopen als ik emotioneel niet stabiel ben. Dan zie ik kopen als een beloning zonder me rationeel af te vragen of dit wel past binnen mijn levensdoel.


Tip 5: Gebruik een Adblocker

Gebruik online een Adblocker zodat je niet in de verleiding komt om toch die mooie winterlaarzen of die coole trui te kopen als je nietsvermoedend een andere website bezoekt. Een erg goede Adblocker is uBlock Origin. 


Tip 6: Lees geen nieuwsbrieven

Zet je meldingen op je smartphone uit en blokkeer alle commerciële nieuwsbrieven. Dit geeft een heleboel rust en ruimte.


Reacties

Populaire posts